Çarşamba , 15 Mayıs 2024

Yıl İçinde KDV Mükellefiyetini Terk Edip Yeniden Faaliyete Başlayan Gelir Vergisi Mükellefinin Önceki Mükellefiyetine Ait Devreden KDV’den Yararlanması

WRS Sirküleri[1] 460/2020/30
Tarih  : 26.11.2020

Konu  : Yıl İçinde KDV Mükellefiyetini Terk Edip Yeniden Faaliyete Başlayan Gelir Vergisi Mükellefinin Önceki Mükellefiyetine Ait Devreden KDV’den Yararlanması

Bir malın İthalatı ve yurtiçi alım satımı faaliyeti ile iştigal eden ve bilanço esasına tabi olan Bay (A), Mayıs/2020 vergilendirme döneminde  gelir vergisi mükellefiyeti dahil katma değer vergisi (KDV) ve gelir vergisi stopaj (muhtasar) mükellefiyeti kapatılmıştır.

Bay (A), Eylül/2020 vergilendirme dönemi içerisinde adi ortaklık haricinde yeniden kendi adınıza aynı iş kolunda faaliyete başlayarak KDV ve gelir stopaj yönünden mükellefiyet tesis edildiği belirtilerek, KDV mükellefiyetinin terk edildiği Mayıs/2020 vergilendirme dönemi KDV beyannamesinde bulunan “Sonraki Döneme Devreden KDV” tutarının yılı içinde yeniden faaliyete başlanılan Eylül/2020 vergilendirme dönemi KDV beyannamesinde “Önceki Dönemden Devreden İndirilecek KDV” bölümünde gösterilerek indirim konusu yapılıp yapılamayacağı bu sirkülerimizin konusunu teşkil etmektedir.

Gelir Vergisi Bakımından

Buna göre, faaliyetin sona ermesiyle birlikte indirim yoluyla giderilemeyip sonraki döneme devreden KDV tutarının gelir vergisi matrahının tespitinde gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınabilmesi mümkün bulunmaktadır.

Diger taraftan, devreden KDV’nin gider veya maliyet yazılabilmesi ile ilgili bu uygulama sadece faaliyeti bırakan mükellefler için geçerli olup, faaliyetin devamı süresince devreden KDV’nin gider veya maliyet unsuru olarak değerlendirilmesi mümkün değildir.

Katma Değer Vergisi Bakımından

KDV mükellefiyetinin terkin edildiği 2020/5 dönemine ilişkin KDV Beyannamesinde yer alan “Sonraki Dönemlere Devreden KDV”nin, iade hakkı doğuran bir işlem bulunmaması halinde iadesinin talep edilmesi mümkün değildir.

Mükellefiyetin terkin edildiği tarih itibariyle indirim yoluyla giderilemeyen KDV’nin gelir vergisi matrahının tespitinde gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınması mümkündür.

KDV mükellefiyetinin terkin edildiği 2020/5 dönemine ilişkin KDV Beyannamesinde yer alan “Sonraki Dönemlere Devreden KDV” tutarının yeni mükellefiyete ilişkin verilecek KDV Beyannamesinde “Önceki Dönemden Devreden KDV” olarak kullanılması mümkün değildir.

Konu hakkında Gelir İdaresince de 29/06/2015 tarih ve 64184 sayılı, 13.08.2020 tarih ve E.594757 sayılı İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının özelgeleriyle konuya açıklık getirilmiş ve aynı yönde irade beyanında bulunulmuştur.

Saygılarımızla
WRS imperium

[1] Sirküler ile verilen bilgiler genel hatlarıyla bilgi ve fikir verme amaçlıdır. Profesyonel önerileri kapsamamaktadır. Müşavirlik hizmeti için WRS imperiumu arayabilirsiniz.

Kontrol

İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesinde İstisna Tanınan Ülkelerin Güncel Listesi

WRS Sirküleri[1] 559/2024/14 Tarih  : 05.04.2024 Konu  : İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesinde İstisna Tanınan Ülkeler I.TAM …