Pazar , 5 Mayıs 2024

İhraç Kayıtlı Malların Bedelsiz İhraç Edilmesi

WRS Sirküleri[1] 56/2012/56
Tarih  : 16.05.2012
Konu  : İhraç Kayıtlı Malların Bedelsiz İhraç Edilmesi

 

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 11/1-c maddesi uyarınca ihraç edilmek kaydıyla teslim edilen malların ihracatçılar tarafından “İhracat Rejimi Kararı’nın” bedelsiz ihracata ilişkin hükümleri çerçevesinde ihraç edilmesi durumunda, söz konusu eşya için tecil-terkin sisteminin uygulanıp uygulanmayacağı konusunda tereddütler yaşandığı görülmüştür.

Kanunun 11/1-c maddesinde ihraç edilmek şartıyla imalatçılar tarafından kendilerine teslim edilen mallara ait katma değer vergisinin, ihracatçılar tarafından ödenmeyeceği, mükelleflerce tahsil edilmeyen ancak ilgili dönem beyannamesinde beyan edilecek olan bu verginin, vergi dairesince tarh ve tahakkuk ettirilerek tecil olunacağı ve söz konusu malların, ihracatçıya teslim tarihini takip eden ay başından itibaren 3 ay içinde ihraç edilmesi halinde de, tecil edilen verginin terkin olunacağı hüküm altına alınmıştır.

06.01.1996 tarih ve 22515 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bedelsiz İhracata İlişkin Tebliğ (İhracat 96/10) uyarınca, bedeli yürürlükteki Kambiyo Mevzuatı çerçevesinde yurda getirilmesi gerekli olmaksızın yurt dışına kesin olarak mal çıkarılması bedelsiz ihracat olarak tanımlanmıştır.

Buna göre;

Karşılığında yurda herhangi bir bedel getirilmeksizin yurtdışına yapılan teslimler; Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 12/1.maddesindeki şartlar çerçevesinde gerçekleştirildiğinin ve söz konusu ihracatın bedelsiz yapıldığının gümrük beyannamesi ve ilgili makamlardan (Gümrük idaresi, İhracatçı Birlikleri, Dış Ticaret Müsteşarlığı) alınan izin yazısı ile tevsiki şartıyla Kanunun 11/1-c maddesi kapsamında işlem görebileceklerdir.

Yukarıdaki hüküm ve açıklamalar çerçevesinde;

Bedelsiz ihracata konu malların imalatçıları tarafından ihraç kaydıyla teslim edilmiş olması ve malların teslim tarihini takip eden aybaşından itibaren üç ay içinde bedelsiz olarak ihracının gerçekleştiğine dair ihracatçının gümrük beyannamesi ile belgelenmesi halinde tecil-terkin ve iadesinin mümkün olduğunu düşünüyoruz.

Bedelsiz ihracatın, “İhracat Rejimi Kararı’nın” bedelsiz ihracata ilişkin hükümleri çerçevesinde ihraç edilmemesi halinde tecil-terkin ve iade uygulamasından yararlanmayacağı açıktır.

 

Saygılarımızla
WRS imperium

[1] Sirküleri ile verilen bilgiler Genel hatlarıyla bilgi ve fikir verme amaçlıdır. Profesyonel önerileri kapsamamaktadır. Müşavirlik hizmeti için WRS imperiumu arayabilirsiniz.

Kontrol

İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesinde İstisna Tanınan Ülkelerin Güncel Listesi

WRS Sirküleri[1] 559/2024/14 Tarih  : 05.04.2024 Konu  : İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesinde İstisna Tanınan Ülkeler I.TAM …