WRS Sirküleri[1] 474/2021/11
Tarih : 08.02.2021
Konu :KDV Uygulamasındaki Yeni Düzenlemeler
1) Mücbir Sebep Halinde KDV Tevkifatı
25 Mayıs 2016 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere;
“213 sayılı Kanuna göre, mücbir sebebin başladığı tarihten sona erdiği tarihe kadar geçen sürede, mücbir sebepten yararlanan mükelleflerin vergi ödevleri ertelenmektedir. Bu kapsamda beyanname verme yükümlülükleri ileri tarihe ertelenen mükelleflerin, mücbir sebep halinde bulunduğu süre içerisinde kısmi tevkifat kapsamındaki alımlarında tevkifat uygulanmaz.”
Uygulaması getirilmiş idi.
Yapılan yeni düzenleme 5 Şubat 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere;
“İşleme taraf satıcı mükellefin de mücbir sebep kapsamında bulunması halinde, söz konusu alımlarda genel hükümler çerçevesinde tevkifat uygulamasına devam olunur.”
Uygulaması getirildi.
Buna göre;
Hem alıcı hem satıcının mücbir sebep halinde olmaları durumunda kısmi tevkifat kapsamındaki işlemleri genel esaslar kapsamında KDV tevkifatına tabi tutulması gerekir.
2) Milli Eğitim Bakanlığına Bilgisayar ve Donanımlarının Bedelsiz Teslimleri ile Bunlara İlişkin Yazılım Teslimi ve Hizmetleri İstisnası bu işlemlere ilişkin KDV İade uygulaması 31.12.2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
3) Konut Teslimlerinde İndirimli Oran İşlemlerinde KDV İadesi
İndirimli orana tabi konut teslimleri nedeniyle iade talebinde bulunulabilmesi için konutların tamamlanarak alıcılara fiilen teslim edildiğinin tevsiki gerekmektedir.
Gayrimenkul satışlarında mülkiyetin devri ise gayrimenkulün tapuda alıcı adına tescil edilmesi suretiyle gerçekleşmektedir.
Diğer taraftan, 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 30.maddesine göre, yapı inşaatının tamamen bittiği takdirde tamamının, kısmen kullanılması mümkün kısımları tamamlandığı takdirde bu kısımlarının kullanılabilmesi için inşaat ruhsatını veren belediye veya valilikten yapı kullanma izni alınması mecburidir.
Bu izin, yapı sahibinin müracaatı üzerine, yapının ruhsat ve eklerine uygun olduğu ve kullanılmasında fen bakımından mahzur görülmediğinin tespitine ilişkindir.
Bu itibarla;
Yapı kullanma izin belgesi bulunan ve tapuda mülkiyet devri gerçekleşen konutlara ilişkin KDV iade talepleri, konutun fiilen kullanımına ilişkin başkaca bir belge aranmasına veya bu bağlamda bir yoklama yapılmasına gerek bulunmaksızın değerlendirmeye alınır.
Buna göre;
Yapı kullanma izin belgesi bulunan ve tapuda mülkiyet devri gerçekleşen konutlara ilişkin KDV iade taleplerinde;
- Konutun fiilen kullanımına ilişkin başkaca bir belge (abonelik, ikametgah, iş bitirme tutanağı, teslim tutanağı v.b.) aranmasına,
- Konutun fiilen tamamlanıp tamamlanmadığı ya da fiilen kullanılıp kullanılmadığına dair Yoklama yapılmasına,
Gerek bulunmadan iade işlemlerinin yerine getirilmesi gerekir.
4) KDV İadelerinde ÖTV Borçlarının Mahsubuna Son Verildi
KDV iade alacağı mükellefin kendisinin veya ortaklık payı ile orantılı olmak üzere adi, kollektif ve adi komandit şirketlerde ortakların (komandit şirketlerde sadece komandite ortakların),
a) Vergi dairelerince takip edilen amme alacaklarına,
b) İthalat sırasında uygulanan vergilere,
c) Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim borçlarına,
mahsuben iade edilebilmekteydi.
Yapılan yeni düzenlemeyle 5 Şubat 2021 tarihinden geçerli olmak üzere;
a) KDV iade alacağının ÖTV Kanunundan doğan borçlara mahsup edilmemesine karar verilmiştir.
b) Ancak ÖTV’ye tabi olan malların indirimli oran uygulanmak suretiyle tesliminden kaynaklanan KDV iade alacağının, bu mallara ilişkin ÖTV borçlarına mahsuben iadesi yapılmasına devam edilecektir.
Saygılarımızla
WRS imperium
[1] Sirküleri ile verilen bilgiler genel hatlarıyla bilgi ve fikir verme amaçlıdır. Profesyonel önerileri kapsamamaktadır. Müşavirlik hizmeti için WRS imperium’u arayabilirsiniz.