Cumartesi , 14 Aralık 2024

Satılan Malın Satıcı Tarafından Taşınmasında KDV Tevkifatı Yapılır mı?

WRS Sirküleri[1] 528/2022/17
Tarih  : 26.08.2022
Konu  : Satılın Malın Satıcı Tarafından Taşınması ve KDV Tevkifatı

16 02 2021 tarihinde katma değer vergisi uygulama genel tebliğinde yapılan değişiklikle yük taşıma hizmetleri de 2/10 oranında KDV tevkifatına tabi tutulacağına ilişkin düzenleme yapılmıştır.

Ticari hayatta mal satan firmalar satmış olduğu malların taşımasını ücret karşılığında kendi araçları ile de teslim edebilmektedir. Bu şekilde yapılan nakliye hizmetlerinde tevkifatın yapılıp yapılmayacağı tereddüt oluşturmaktadır.

Katma değer vergisi uygulama genel tebliğine göre tevkifat yapılması gereken durumların tevkifat yapılmayacak durumlarla birlikte olması durumunda faturada ayrıca gösterilmek kaydıyla iki durumun aynı faturada gösterilmesinin mümkün olduğu belirtilmiş ve özelgelerle de aynı yönde KDV tevkifatı yapılması gerektiği açıklanmıştır.

Buna göre mal teslimi ile birlikte mal satan firma tarafından kendi araçları ile nakliye hizmeti verilmesi durumunda mali idarenin görüşüne göre faturada mal ve nakliye bedeli ayrı gösterilerek nakliye bedelinin 2.000 TL’yi aşması durumunda 2/10 oranında KDV tevkifatına tabi tutulması gerekmektedir.

Saygılarımızla
WRS imperium

 

[1] Sirküleri ile verilen bilgiler genel hatlarıyla bilgi ve fikir verme amaçlıdır. Profesyonel önerileri kapsamamaktadır. Müşavirlik hizmeti için WRS imperiumu arayabilirsiniz.

Kontrol

Yatırım Teşviklerine Enflasyon Ayarı

WRS Sirküleri[1] 572/2024/27 Tarih  : 30.10.2024 Konu  : Yatırım Teşvik Belgeli Yatırımlarda Enflasyon Farkının Vergilendirilmesi, …