Perşembe , 10 Ekim 2024

Ekonomideki Verilerin Değerlendirilmesi

WRS Sirküleri[1] 76/2012/76
Tarih  : 07.07.2012
Konu  : Ekonomideki Verilerin Değerlendirilmesi

Büyüme rakamları açıklandı.  Yılın ilk çeyreğinde büyüme oranı % 3,2 olarak gerçekleşti. İlk çeyrekteki iç talep artışı düşük: % 0,9. Özel kesimin yatırım harcamalarında da artış oldukça düşük: % 1,6.

Bu durum; iç talepte özellikle de özel tüketim ve yatırım harcamalarında geçen seneye oranla düşüş veya daralma meydana geldiğini gösteriyor. Diğer taraftan; büyümenin en önemli dinamiği dış talep kaynaklı olarak gerçekleşti: % 4,6. Bu çok önemli ve gelecekte koyulabilecek hedef bakımından yol çizici nitelikte.

NE ANLAMA GELİYOR ?…

İç talepteki daralma önemli bir uyarı. Bu da aslında özellikle Avrupa ülkelerindeki kriz dikkate alındığından normal bir durum. Yani aslında insanımız bilinçli tüketim yapıyor.

Yatırım harcamalarındaki büyümenin yavaşlaması önemli. Ancak yeni yatırım teşvik kanunu düşünüldüğünde bu sıkıntının aşılması mümkün.

Kronik hale gelen ve çözüm aranan temel iki ekonomik problemimiz vardı: Cari açığın yüksekliği ve enflasyonda neredeyse hedefin ikiye katlanmış olması. İlk çeyrek büyüme rakamları ve mayıs ayı dış ticaret açığındaki gerileme ve haziran ayı enflasyon rakamlarına bakıldığında her iki hedef doğrultusunda iyi bir gidiş olduğu, üstelik bunlar sağlanırken % 4 olarak öngörülen 2012 büyüme hedefinin aşılabilir bir hedef olduğunu kestirmek zor değil.

NE OLABİLİR ?…

Özel tüketim anlamında iç talebi canlandırmak zor değil. Ancak hükümetin özel tüketimi canlandırmak için özel bir çaba harcayacağını sanmıyoruz. İç talebin yatırımlara bakan yönü ise yukarıda da belirttiğim üzere yatırım teşvikinin yılın ikinci döneminde devreye girecek olması sebebiyle sonunun daha kolay yönünü oluşturmaktadır. Yani yılın ikin altı ayında yatırım harcamaları artacak.

Diğer taraftan; ihracattaki ivmeli artış devam edecek gibi görünüyor.

NE YAPMALI ?…

Küresel ekonomik sorunlar, 2008 yılından beri yaşanmaktadır. İspanya ve Yunanistan’ın durumuyla daha da sıkıntılı bir hal aldı.

Yukarıda açıklanan durumlar göz önüne alındığında; mükelleflerimizin iç talep riskini dikkate alarak yurtiçi satışlarda temkinli olmalarını, İhracata daha fazla önem vererek daha çok ihracattan pay almalarını, ihracata yönelirken küresel ekonomik riskini düşünmelerini bu çerçevede özellikle ihracat için Pazar Çeşitliliği oluşturmalarını ve önemsemelerini öneriyoruz.

 

Saygılarımızla
WRS imperium

 

[1] Sirküleri ile verilen bilgiler genel hatlarıyla bilgi ve fikir verme amaçlıdır. Profesyonel önerileri kapsamamaktadır. Müşavirlik hizmeti için WRS imperiumu arayabilirsiniz.

Kontrol

Bazı Elektrikli Araçlara ÖTV İndirimi Geldi

WRS Sirküleri[1] 566/2024/21 Tarih  : 26.07.2024 Konu  : Bazı Kanunlarda Yapılan Değişiklikler 7521 sayılı Kanun ile …